skip to Main Content
+36 30 719 9430 info@dramex.hu 1065 Budapest, Révay utca 8. fszt. 3.

Meddig érvényes a külföldiek tartózkodási engedélye a veszélyhelyzet alatt?

2020. november 4-től érvényesek az 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet (veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról) szabályozásai.

A híradásokban gyakran lehetett találkozni erre a rendeletre hivatkozva azzal az információval, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. Ezek a hírek azonban nem terjednek ki részletesen a rendelet értelmezésére, mivel a 60 napos automatikus érvényességi hosszabbítás csak a magyar állampolgárok okmányaira vonatkozik. A rendelet 2. §-a részletezi külön, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek és a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodásra jogosító okmányai, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. nap. Azaz, ezekre az okmányokra nem a 60 napos automatikus hosszabbodás vonatkozik. Továbbá, csak azon tartózkodási engedélyek esetén történik az automatikus hosszabbítás, amelyek 2020. november 4-én még érvényesek voltak és a 2020. november 4-től kihirdetett vészhelyzet alatt járnak le, vagy ezen a napon jártak le; azon engedélyekre, amelyek ezen dátum előtti érvényességgel rendelkeztek, az automatikus hosszabbítás nem vonatkozik.

Mivel a tartózkodási engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a hatályos idegenrendészeti jogszabályok előírása miatt a lejárat előtt legkésőbb 30 nappal kell benyújtani, ez azt jelenti a fenti rendelet értelmében, hogy a hosszabbítási kérelmet legkésőbb a vészhelyzet megszűnésének napjáig be kell adni. A jelenleg érvényes 505/2020. (XI. 17.) rendelet alapján a vészhelyzet jelenleg 2021. február 8-ig tart, azaz ez a legkésőbbi nap, ameddig beadható hosszabbítási kérelem.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy csak akkor érvényesek a lejáró tartózkodási engedélyek az automatikus hosszabbítás esetében, amennyiben a tartózkodási feltételek az okmánynak megfelelnek. Ha ezek a feltételek megváltoznak (pl. munkavállalási célú tartózkodási engedély esetén a munkáltató megváltozik, azaz új munkahelyet talál magának a munkavállaló), akkor szükséges új tartózkodási engedélyt kérelmezni.

Forrás: oif.gov.hu

Back To Top