skip to Main Content
+36 30 719 9430 info@dramex.hu 1065 Budapest, Révay utca 8. fszt. 3.

Az EGT állampolgárok és családtagjaik magyarországi munkavégzéséhez nincsen szükség munkavállalási engedélyre, a foglalkoztatásukat a munkaadónak csak le kell jelentenie, mint engedélymentesen foglalkoztatott külföldi állampolgárt.

Azonban huzamosabb tartózkodás esetén szükség van regisztrációra, illetve jogosultság megszerzése esetén kérelmezhető az állandó tartózkodás is.

Az alábbi kérelmek ügyintézését tudjuk vállalni:

EGT állampolgár regisztrációs igazolás

Száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó tartózkodásra az az EGT-állampolgár jogosult jogszabályban előírt egyéb feltételek megléte mellett, akinek tartózkodási célja keresőtevékenység folytatása, vagy aki a tartózkodás teljes időtartamára elegendő forrással rendelkezik önmaga és családtagjai számára, vagy aki tanulmányok folytatása céljából felvételt nyert oktatási intézménybe.

EGT állampolgár családtagja tartózkodási kártya

Az EGT-állampolgárt kísérő, vagy EGT-állampolgárhoz csatlakozó harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagja, vagy egyéb, a vonatkozó jogszabályban meghatározott, családtagként elismert személy kaphat tartózkodási kártyát.

Állandó tartózkodási kártya

Állandó tartózkodásra jogosult az EGT-állampolgár, aki öt éven át megszakítás nélkül, jogszerűen Magyarország területén tartózkodott. Azonban a vonatkozó jogszabály megnevez több kedvezményt is a Magyarország területén keresőtevékenység folytatása céljából tartózkodó EGT-állampolgárok részére, amely alapján nem szükséges teljesíteni a megszakítás nélküli öt éves periódust. Az EGT-állampolgár részére kiadott állandó tartózkodási kártya határozatlan ideig érvényes.

Forrás: oif.gov.hu

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy EGT-állampolgár esetén, amennyiben más EGT-tagországban biztosított volt és Magyarországra költözve itt munkát vállal, mely során a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított lesz, szükséges felfüggesztenie a hazájában lévő társadalombiztosítását. Ugyanis az EGT-tagországok állampolgáraira vonatkozó fő szabály szerint a tagállamok állampolgárára kizárólag annak a tagállamnak az egészségbiztosítási jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi, így kizárólag ott köteles járulékfizetésre is. További információt honlapunkon a Külföldi munkavállalást érintő társadalombiztosítási ügyek oldalon talál.

Amennyiben biztosításának felfüggesztését hazájában nem tette meg, keressen bennünket elérhetőségeinken és segítünk Önnek a teendőkben.

Back To Top