skip to Main Content
+36 30 719 9430 info@dramex.hu 1065 Budapest, Révay utca 8. fszt. 3.

FEHÉR KÁRTYA – AZ IDEÁLIS VÁLASZTÁS DIGITÁLIS NOMÁDOKNAK

2022 év idegenrendészeti újdonsága Magyarországon a Fehér Kártya. A Fehér Kártyával a magyar kormány a harmadik országos állampolgárságú digitális nomádokat célozza meg, akiknek a munkája nem helyhez kötött és munkájukat bárhonnan el tudják végezni, a digitális technológia eszközeivel.

A Fehér Kártya 2022 január 1 óta kérelmezhető a harmadik országos állampolgárok által, a tudnivalókat az alábbiakban gyűjtjük össze.

AMIT A FEHÉR KÁRTYÁRÓL TUDNI ÉRDEMES

Ki igényelheti a Fehér Kártyát?

Olyan harmadik országos állampolgárok kérelmezhetik, akik más országban rendelkeznek foglalkoztatásra irányuló jogviszonnyal vagy Magyarországon kívüli országban igazolt nyereséggel rendelkező vállalkozásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek, és munkájukat vagy vállalkozásuk irányítását Magyarországról fejlett digitális technológiai megoldással végzik. Az elbírálás ideje 30 nap.

Ki nem kérelmezhet Fehér Kártyát?

Az alábbiakban felsorolunk néhány fontosabb okot, amely miatt nem kaphat Fehér Kártyát a harmadik országos állampolgár. A felsorolás nem teljes, a részletes kizáró okok megtalálhatóak a törvény szövegében.

Nem kérelmezhet Fehér Kártyát többek között az,

  • aki Magyarországon már rendelkezik valamilyen tartózkodásra jogosító kártyával (pl. tanulmányok folytatása, munkavégzés stb.)
  • aki Magyarországon kereső tevékenységet folytat vagy magyarországi vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik vagy egyéni vállalkozóként működik
  • aki valamilyen jogi személy társaság vezető tisztségviselőjeként végzi tevékenységét
  • aki EK letelepedési engedéllyel rendelkezik
  • aki menekültként lett elismerve vagy befogadott.

Hol kell benyújtani a kérelmet?

Alapesetben a magyar külképviseleten kell beadni a kérelmet. Azonban ha a harmadik országos állampolgár vízummentes országból érkezett Magyarországra, vagy ilyen harmadik országbeli állampolgárral együtt, családtagként tartózkodik jogszerűen Magyarország területén vagy kivételesen méltányolható indokkal rendelkezik, úgy beadható a kérelem a szálláshely szerint illetékes regionális igazgatóságon is.

Meddig érvényes a Fehér Kártya?

A Fehér Kártya 1 évig érvényes, amely egyszeri alkalommal meghosszabbítható további 1 évre. A hosszabbítást a kártya lejárata előtt legkésőbb 30 nappal kérelmezni kell.

Visszavonható a Fehér Kártya?

Igen, visszavonható, amennyiben a kizáró okok valamelyike a tartózkodás ideje alatt fellép, vagy nem felel már meg a harmadik országos állampolgár a kiadás alapjául szolgáló feltételeknek, vagy 90 napnál hosszabb időtartamra elhagyta Magyarország területét.

Mik az egyéb fontos tudnivalók a Fehér Kártyával kapcsolatosan?

  • A Fehér Kártyával 180 napon belül 90 napig lehet tartózkodni a schengeni tagállamok területén.
  • Ha a külföldi jogviszony megszűnik, 5 napon belül be kell jelenteni az idegenrendészeten.
  • Családegyesítési célú tartózkodási engedélyt a családtag részére nem kérelmezhet a Fehér Kártyával rendelkező harmadik országos állampolgár.
  • A Fehér Kártyával történő tartózkodás ideje nem számít bele a letelepedési engedély kérelmezésekor elvárt huzamos magyarországi tartózkodás időtartamába.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését és további információra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken bizalommal!

Forrás: oif.gov.hu

Back To Top